Vraagje?

Bestelling?


Stel hier gerust uw vragen of plaats uw bestelling. 

Wij helpen u zo snel mogelijk verder!


Duid hier ook aan als je wil ingeschreven worden op onze nieuwsbrief!



Zwerm gevonden?

 
 
 
 
Ja
 
 

Het is alom geweten dat honingbijen tot een van de beschermde diersoorten behoren. Daarom zal de brandweer deze beestjes niet komen verdelgen en is dus de imker de enige aangewezen optie.  De meeste imkers helpen u ook graag verder met het komen ophalen van bijenzwermen. Jammer genoeg krijgen we als imker veel valse meldingen omtrent zwermen en zijn er toch wel wat situaties waarin we u niet kunnen helpen. Daarom even volgende verduidelijkingen.


Honingbijen

Dit zijn de bijen waar de imker mee werkt, en ook de enige soort die ik kom ophalen. Honingbijen zijn relatief klein, en hebben in hun achterlijf geen felgeel zoals een wesp. Ze zijn eerder bruin en afhankelijk van de soort hebben ze soms een oranje/bruine band. Een bijenzwerm die ergens hangt kan vrij imposant zijn gezien bijen met véél zijn. Een zwerm die ergens land of er even hangt gedraagt zich niet agressief maar is gezien de aantallen soms imposant en luidruchtig. Dergelijke zwermen zijn zeer makkelijk te verwijderen afhankelijk van de plaats waar hij hangt. Soms kan de zwerm zich reeds een tijdje ergens geïnstalleerd hebben zodat hij niet meer makkelijk bereikbaar is. Een klassiek voorbeeld is een spouwmuur. Dan wordt het verwijderen een heel andere klus of is het zelfs onmogelijk.


Wespen

Zoals aangehaald hebben wespen een typisch geel/zwart geband achterlijf. De koninginnen overwinteren alleen in een schuilplaats en starten daar traag en gestaag hun nest op. In het voorjaar zijn deze dieren zeer nuttig want ze hebben voor de opbouw veel dierlijke eiwitten nodig in de vorm van oa muggen en rupsen. Vele soorten zijn bovendien niet agressief en brengen geen schade toe aan uw infrastructuur. Wespennesten doven op het einde van het seizoen ook uit. De koningin stopt in de zomer met leggen en sterft. Bijgevolg is in de herfst het nest verlaten. Zijn ze desalniettemin toch hinderlijk dan dienen zij door de brandweer of private firma verdelgd te worden. Er zijn ook middelen te verkrijgen in tuincentra waarmee je zelf aan de slag kan. Zorg er echter wel voor dat je dit altijd veilig doet! 


Hommels

Een soort waar we als imker ook veel valse meldingen van krijgen. Hommels verschillen nochtans zeer sterk in uiterlijk en gedrag tov bijen. Zo zijn ze een stuk groter en hariger. Hun nestplaatsen zitten ook dikwijls in de grond terwijl honingbijen dit nooit doen. Ook nestkasten die het jaar voordien niet werden uitgekuist zijn bij uitstek een nestplaats voor de hommel. Ook voor hommels geldt dat het nest verlaten is in de herfst en dus vanzelf verdwijnt. Ook deze komen we als imker niet verwijderen.


Sollitaire bijen

Sollitaire bijen zijn zeer divers in soorten en voorkomen. Voornamelijk in het voorjaar zijn ze te zien. Hun voornaamste kenmerk is dat ze niet in groep leven. Ze nesten vooral in gaatjes en kieren. Populair zijn bvb rolluikstoppers, gaten in steen, uiteindes van bamboestokken enz. Deze soorten steken nooit en zorgen nooit voor overlast. Hun activiteit stopt ook wannneer hun voortplantingscyclus voltooid is.

Toch nog twijfels?

Geen probleem! Kan je makkelijk dichterbij komen dan biedt een fotootje via Whatsapp of mail al veel hulp aan de betreffende imker. Ook de ObsIdentify app van natuurpunt kan veel ophelderen. 


Wat doen wij?

Bij het vinden van een zwerm kan je ons steeds telefonisch bereiken of via het contactformulier. Voor Lier en omstreken kom ik graag een kijkje nemen hoe ik kan helpen.